Оціночний рейтинг сегментів ринку басейнів України

Оціночний рейтинг сегментів ринку басейнів України

Час від часу в Україні виникає запит на формування єдиних сучасних стандартів будівництва громадських басейнів. Але чи дійсно саме це питання є актуальним? 

Український бізнес Західної України формує масштабний цілорічний кластер індустрії гостинності, клубного відпочинку та активних розваг, створюючи конкуренцію Словаччині, Польщі, Австрії тощо. А басейни - невід'ємна його частина. І якщо культура будівництва готелів досить розвинена, то про басейни, на жаль, так не скажеш. Разом з тим без критеріїв їх оцінки ринок жити не може.

Дуже часто при ухваленні рішення про будівництво басейну застосовується шкала: "дорого - не дорого". При цьому такі важливі критерії як безпека клієнтів, споживча функціональність, вплив якості води на здоров'я та ергономічність не завжди беруться до уваги. Також рідко до уваги береться кваліфікація персоналу виконавця, наявність проєктної документації та технологічних карт виконання робіт. А про розрахунок параметрів пропускної спроможності басейну та відповідності цього показника споживчому попиту, які прямо впливають на бізнес-показники, мови взагалі немає. Максимум, на що звертається увага, це на мінімізацію витрат експлуатації та дизайну.

На сьогодні найвищий рейтинг якості в Україні мають басейни міжнародних мережевих готелів. Цей сегмент відрізняє їх наявну відповідність корпоративним стандартам. Як правило, це американські або європейські норми. Діючі басейни в мережах Radisson, Hilton та Hyatt тому підтвердження.

Наступний рівень якості – спортивні басейни, басейни в школах та фітнес центрах. Їх громадський статус і рівень запиту клієнта зобов'язують власників вдосконалюватись та відповідати часу. Особливо в цьому просунулась промисловість фітнесу. А ось муніципальним басейнам ще дуже далеко до досконалості.

Продовження цієї теми очікуйте згодом.